Ovisnosti o alkoholu

Ovisnosti o alkoholu
Na pitanje zažto pijete alkoholna pića, mladi najčešće odgovaraju kako djelovanjem alkohola postaju društveniji, lakše sklapaju prijateljstva, piće izaziva dobro raspoloženje, postaju otkačeni i sl.
Alkohol
Alkohol preko sluznice probavnih organa naglo prelaziu krv (i to počinje već u sluznici usta), a zatim u sve stanice tijela. Najosjetljivi na alkohol su živčane stanice u jmozgu i leđnoj moždini. Jačina njegova djelovanja ovisi o količni u tijelu, a mjeri se promilima sadržanima u krvi.
Male količine alkohola potiču rad živčanih stanica. Alkohol podiže raspoloženje, povećava sposobnost komuniciranja (druženja), smanjuje kritičnost. Veće količine alkohola dovode do suvislog mišljenja, govora i pokreta, poremećaja ravnoteže i nekontroliranog ponašanja.
Velike količine alkohola izazivaju gubitak svijesti, trovanje i smrt zbog prestanka rada središta za disanje. Alkohol izaziva psihičku i fizičku ovisnost (alkoholizam), tj. stanje u kojem alkoholičar ne može biti bez alkohola. Bez njega se osjeća bolesnim i bijednim. U kroničnih pijanaca alkohol izaziva teška oštećenja jetre (ciroza), srca i želuca. Oštećuje stanice mozga, izaziva potištenost i dovodi do promjene ličnosti. Zbog djelovanja alkohola česte su prometne nesreće i nesreće na radu.
Iako je i alkohol droga, u našem je društvu ona dopuštena (legalizirana). Svakodnevno se reklamiraju alkoholni proizvodi, a alkohol se može nabaviti na svakom koraku.
Mladi su naveli razloge zašto piju. Iza njihovih odgovora kriju se brojni problemi koji su vezani za odrastanje. Nesigurnost u društvu, zabrinutost za svoju budućnost, nerazvijenost samostalnosti i samopouzdanja, dakle problemi koje oni još neznaju riješiti pa traže zaborav u alkoholu. Pod utjecajem alkohola problemi privremeno nestaju, ali time nisu riješeni. Nakon otrežnjenja problemi ponovo izrone, samo što su još teži i složeniji pa nastaje još veća potreba ponovnog uzimanja alkoholinig pića da bi se smanjio unutarnji pritisak, čime se zatvara začarani krug.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.